top of page

HİPOKLORÖZ Hakkında Çıkan Haberler ve Yorumlar

Uzmanı Önerdi:

Virüsleri Öldüren Doğal Dezenfektan!

06.05.2020 - DHA

Koronavirüse karşı hijyenin önemi büyük. Uzmanlar sık sık ellerin yıkanması ve kişisel hijyene dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Prof. Dr. Ahmet Aydın su ve tuzdan oluşan hipokloröz asitin etkili bir dezenfektan olduğunu söyledi…

'Vücudumuz da üretiyor'

Prof. Dr. Aydın, “Hipokloröz asit içerisinde, fizyolojik olarak vücutta üretilen, bakterilerin ve virüslerin öldürülmesinde kullanılan fizyolojik bir moleküldür” ifadelerini kullandı…

'Sebzeleri hipokloröz asit ile yıkayabilirsiniz'

Prof. Dr. Aydın, her dezenfektanın kendine özgü özellikleri olduğuna vurgu yaparak, “Kullanıldığı anda çevrede hemen etkisini gösterebilir. Çevrede kalma özelliği yok. İnsan ve çevre sağlığı için güvenli. Her alanda kullanılabilir. Sebzelerin ve meyvelerin dezenfektesinde, yüzeylerde kullanılabilir. Ruhsatlı, yara iyileştirmede, pansumanda kullanılan ürünler bile var” dedi.

Saklama koşullarına uyulduğunda 12 ay dayanabilir

Hipokloröz asidin uzun ömürlü olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Ağzı açık kalmamalı, havayla temas etmemeli ve ışıktan uzak durmalı. Kapalı olduğu ortamda en az 12 ay dayanabilir.

Bu Haberin Tamamına Ulaşabileceğiniz Linkler

Covid-19’dan Doğal ve Ucuz Korunma

Prof. Dr. Ülgen Zeki OK

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

1 Haziran 2020

Seyreltilmiş çamaşır suyundaki mikrop öldürücü etken madde olan hipokloröz asiti, çeşme suyu ve sofra tuzu kullanarak, satın alacağınız basit bir elektroliz cihazı ile elde edebilir, cihazın püskürtme sistemi ile ev ve iş yerinizde, el ve yüz için güvenli bir çevre dezenfektanı olarak kullanabilirsiniz. Beyaz kan hücrelerimiz tarafından mikroorganizmaları öldürücü olarak da üretilen hipokloröz asit, insanlarda seboreik dermatit, akne, şeker hastalığına bağlı ayak yaraları ve kirpik enfeksiyonları (blefarit) tedavisinde; ev, çiftlik ve kümes hayvanlarında ise Koronavirüs gibi enfeksiyonlara karşı korunmada kullanılabiliyor. Önemli bir sağlık sorunu olan sebze ve meyvelerdeki ilaç kalıntılarının giderilmesinde de etkili olan hipokloröz asit, lüks turistik gemilerde temel dezenfektan olarak kullanılıyor.

Bu Haberin Tamamına Ulaşabileceğiniz Linkler

İBB, En Etkili ve En Güvenilir

Dezenfektan Ürünlerini Kullanıyor

06 Nisan 2020 - İBB NEWS

Bu tedbirler içerisinde halkın ihtiyaçlarına yönelik olarak hizmet üreten belediye teşkilatının personel sürekliliğini sağlamak için minimum personelle çalışma ve dezenfektanla bulaş yolunu önleme çalışmaları da yer almaktadır.

Aşağıda sürecin başında belirlenen çeşitli kriterler yer almaktadır.

  • Hiçbir kimyasal maddenin zararsız olamayacağı temel ilkesi kesinlikle akılda tutulacaktır.

  • Dezenfektan yasal prosedürler, Sağlık Bakanlığı izin süreçlerinden geçmiş olmalıdır.

  • Uluslararası otoritelerin kabul ettiği bilimsel yayınlarda zararlı sağlık etkileri konusunda yeterli veri olmalıdır.

  • Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarında yeterli açıklayıcı bilgi olmalıdır.

  • Kullanılan dezenfektan, insan ve çevre için akut zarar potansiyeli en az olan olmalıdır.

  • Kullanılan dezenfektan, kronik-birikimli etkisi en az olan olmalıdır.

  • Kullanılan dezenfektan, kullanım sıklığı nedeniyle sayısal ve etki olarak minimum vücut yükü (Body Burden) oluşturmalıdır.

  • Hızlı uygulanabilmeli, çevrede mümkün olan en az atıkla parçalanmalıdır. Kullanım alanında yer alan ahşap, deri, metal malzemelere de zarar vermemelidir.

  • Mümkün olan en küçük konsantrasyonda mümkün olan en büyük yarar sağlanmalıdır.

Yukarıdaki kriterler açısından içeriğinde kuarterner amonyum tuzları, sodyum hipoklorit, gümüş iyonları, aldehitler, fenoller, nanopartiküller olan dezenfektanlar değerlendirildiğinde özellikle pandemi gibi yoğun ve topluma yaygın kullanım gerektiren (günlük kullanım) durumlarda yeterli kronik etki çalışmasının, vücut yükü çalışmasının olmadığı, etkilerinin toplum ve çevre açısından sorun oluşturabileceği düşünülmüştür. 

Kuarterner amonyum tuzları, gümüş iyonları içeren preperatlar haftalık ve aylık dezenfeksiyon çalışmalarında örneğin ulaşım araçlarında kullanılması, ancak toplumun hizmetine açılmadan önce araçların en az 8 saat havalandırılması kararlaştırılmış. Bu sayede hizmet götürülen bireylere vücut yükü oluşturmasının önüne geçilmeye çalışılmıştır. Haftalıktan daha sık kullanım gerektiren, kullanım sonrasında havalandırma süresinin 8 saatten fazla olması mümkün olmayan ofis alanları, hizmet taşıtları, ibadethaneler gibi alanlarda seyreltilmiş hipokloröz asit içeren preparatların kullanılması uygun bulunmuştur.

Bu Haberin Tamamına Ulaşabileceğiniz Linkler

Üniversitemiz Fen Fakültesi Kimya Bölümünde

Dezenfektan Elde Edilmektedir.

Trakya Üniversitesi Korona Virüs Bilgilendirme Komisyonu

Üniversitemiz Fen Fakültesi Kimya Bölümü Laboratuvarlarında 29 Mart 2020 tarihinden itibaren dezenfektan üretimine başlandı. HCOL (Hipokloröz) asidin 200ppm/L konsantrasyonunda laboratuvar şartlarında gönüllü çalışan öğretim üyeleri tarafından elde edilmiştir.

Hipokloröz asit kokusuz olması, çok düşük konsantrasyonda bile (40ppm/L üzerinde) virüs ve bakteriler karşı etkili olması, püskürtülen ortamda herhangi bir leke bırakmaması, literatür çalışmalarına göre çamaşır suyundan 80 kat daha etkili olması ve insan organizmasının kendisinin de üretmesinden dolayı da insana da zarar vermemesi bu dezenfektanın üretmemizi sebep olmuştur.

Bu Haberin Tamamına Ulaşabileceğiniz Linkler

Yalova Üniversitesi Doğal Dezenfektan Üretti

1 Temmuz 2020  - SABAH 

Yalova Üniversitesi tarafından üretilen doğal dezenfektan hipokloröz asit ve antibakteriyel iyonik gümüş çözeltisinin COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında güvenle kullanılması ve öncelikle Yalova ilinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarının giderilmesi planlanıyor. 

Hipokloröz asit ve antibakteriyel iyonik gümüş çözeltisinin virüslere karşı en etkili dezenfektan olduğunu söyleyen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Ülkemizin geçtiği bu zor dönemden ‘Bir katkı da Yalova Üniversitesi’nden olsun’ sloganıyla çalışmalarına başlayan üniversitemiz, bu dezenfektan ile özellikle insan sağlığına zarar vermeden korumayı hedefliyor. Doğal bir antibiyotik olan hipokloröz asitin antibakteriyel etkileri de bulunuyor. 

Bu iki özel ürünün birlikte kullanımı ile hem virüsün yok edilmesi hem de uzun süreli dezenfektasyonun sağlanması hedefleniyor” ifadelerini kullandı. Hipokloröz asit kokusuz olması, çok düşük konsantrasyonda bile (40ppm/L üzerinde) virüs ve bakteriler karşı etkili olması, püskürtülen ortamda herhangi bir leke bırakmaması, literatür çalışmalarına göre çamaşır suyundan 80 kat daha etkili olması ve insan organizmasının kendisinin de üretmesinden dolayı da insana da zarar vermemesi bu dezenfektanın üretmemizi sebep olmuştur.

Bu Haberin Tamamına Ulaşabileceğiniz Linkler

İçme Suyu Dezenfeksiyonunda Yeni Dönem

1 Temmuz 2020 - TRT HABER

Tuzlu sudan klor üretiminin, bilinen ve basit bir yöntem olduğu ve bilgisini veren projenin yürütücülerinden GYTE Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Özge Türkay Dağlı; 'Anolit' dediğimiz kısım elektroaktif su olarak isimlendiriliyor ve yüksek oksidasyon potansiyeline sahip olduğu için dezenfektan amaçlı kullanılıyor. Zararlı kimyasal kullanmadan, sadece çeşme suyuna tuz ilave edilerek üretilen dezenfektan ekolojik ve ucuzdur."

Gıda Güvenliği ve medikal Sterlisayonda da Kullanılabiliyor

Dağlı, elektroaktif su teknolojisinin Rusya ve Japonya'da günlük yaşamda kullanılmaya başlandığını aktardı. Söz konusu sudan bu ülkelerde gıda güvenliği ve medikal sterilizasyon gibi oldukça geniş bir alanda yararlanıldığına dikkati çeken Dağlı, "Balık, meyve ve sebzeler üzerinde küf, mantar ve bakteri gibi yabancı maddelerin üremesini engelliyor" dedi.

Bu Haberin Tamamına Ulaşabileceğiniz Linkler

Dezenfektanlar ve Dezenfektan Kullaını

Hakkında Bilgi Notu

 

13 Mart 2020 - TMMOB Kimya Mühendisleri Odası 

Tuzlu Süperoksitlenmiş (elektrolize) su - Hipokloroz asit: HOCl formülüne sahip bir zayıf asittir. Tuzlu suya elektrik akımı (950 mV) uygulanarak elde edilen elektrolize su mikroorganizmalara karşı geniş bir etki spektrumu gösterdiğinden dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılabilir. Elektrotlara voltaj uygulandığında iyonlar yüklerine göre ayrılır ve anot bölgesinde asidik çözelti (anolit), katot bölgesinde ise alkali çözelti (katolit) oluşur.  Anolit içerisindeki maddelere (hipokloroz asit hipoklorit iyonları, erimiş oksijen, ozon, süperoksit radikalleri…) bağlı olarak güçlü oksidasyon potansiyeli ve yüksek derecede antimikrobik aktivite gösterir. Bakteri, mantar, parazit ve virüsleri hızlı bir şekilde öldürür. 

Bu Haberin Tamamına Ulaşabileceğiniz Linkler

Japonya’dan Normalleşme Manzaraları:

Restorana Gelen Müşteriler Dezenfektan Makinesiyle Karşılanıyor

20 Mauıs 2020 - SPUTNİKNews 

Tokyo’nun hareketli Shinjuku bölgesinde bulunan geleneksel İzakaya restoranlarından biri de müşterilerinin güvenliği için, onları hipokloröz asit ile dezenfekte edecek bir makine geliştirdi. Restorana gelen müşterileri girişte önce bir monitör karşılıyor. Ekrandaki sunucu, müşterilere makineyi nasıl kullanacaklarını anlatıyor ve termometreyle ateşlerini ölçmelerini istiyor. Müşteriler daha sonra havayollarındaki tarayıcılara ya da araba yıkama düzeneklerine benzetilen bu makineye doğru ilerliyor. Makine, 30 saniye boyunca hipokloröz asit içeren bir sprey püskürtüyor.

Bu Haberin Tamamına Ulaşabileceğiniz Linkler

SAN%C4%B0TOKS%20LOGO%20R_edited.png
bottom of page